Prof. Dr. Uğur Emek: 2023 seçimlerinden önce EPDK’da, 56 milyar dolarlık vurgun yapıldı

Uğur Emek: 2023 Seçimlerinden Önce EPDK’da 56 Milyar Dolarlık Vurgun İddiası

Prof. Dr. Uğur Emek, eski Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Planlama Uzmanı olarak görev yapmıştır ve EPDK’da AKP’ye yakın çevrelerin, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’teki seçimleri kaybetme ihtimaline karşın rüzgar ve güneş enerjisi ihalelerinde 56 milyar dolarlık vurgun yaptığını iddia etmektedir.

Emek, katıldığı Fatih Altaylı’nın yayınında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yakın çevrelerin 30 bin megavatlık rüzgar ve güneş ihalesi yoluyla 56 milyar dolarlık vurgun yaptığını söylemiştir. Ayrıca, 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın kaybetme ihtimaline karşın bu grubun son bir vurgun yapmak istediğini belirtmiştir.

Prof. Dr. Emek, EPDK’nın 19 Kasım 2022 Cuma günü gece yarısı gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliğiyle 30 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerji lisansı tahsisini ihalesiz olarak gerçekleştirdiğini öne sürmektedir. Bu süreçte, “ilk başvuru yapan, tam evrak sunan kazandı” yönteminin uygulandığını ve bu durumun tartışmalara yol açtığını ifade etmiştir.

‘Birbirlerinin Çoluğuna Çocuğuna Haber Veriyorlar’

EPDK’nın 19 Kasım 2022 Cuma günü yönetmelik değişikliğiyle 30 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerji lisansının ihale olmadan tahsis edildiğini kaydeden Emek, bu konuda şunları söylemiştir:

”30 bin megawatlık rüzgar ve güneş enerji lisansı tahsisi, ihale olmadan yapıldı. Lisans başvurusu için evrakta bir eksiklik olursa asla kabul edilmiyor. ‘Erken gelen oturur’ diyorlar. İnsanlar yönetmelik değişikliğiyle lisans başvurusunun kaç para olacağını biliyorlar. Birbirlerinin çoluğuna çocuğuna haber veriyorlar. Yönetmelik Cuma günü yayınlanıyor, Cumartesi tüm başvurular alınıyor. EPDK, online başvuru kabul ediyorum diyor. Evrak olsa iş Pazartesi’ye kalacak. Pazartesi olduğunda piyasadaki büyük oyuncular mevzuya uyandığında bütün lisanslar alınmış olunuyor. EPDK ile bakanlık çevresi, eş dost alıyorlar.”

‘Fatura 56 Milyar Dolar Daha Düşük Olacaktı’

Ortalama fiyatın 6 cent olduğunu belirten Emek, “Bu lisans koşullarına göre üretilecek elektriğe 30 yıl içerisinde 129.6 milyar dolar ödenecek” açıklamasını yapmıştır. Ayrıca, bu yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın rüzgar ve güneş enerjisinde ortalama tarifeyi 3.375 dolar cent olarak belirlediğini vurgulamış ve fiyat farkına dikkat çekmiştir.

Emek, “6 cent yerine 3.375 cent tarife uygulansaydı fatura 56 milyar dolar daha düşük olacaktı. Toplam 56 milyar dolarlık vurgun” diyerek iddiasını desteklemiştir. Ayrıca, lisansın batarya yatırımı koşuluna değinmiş ve bu durumun sektörde nasıl etkiler yarattığını açıklamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir