Welcome to Our Website

ABD’de sanat simsarları “olmaz” dedi

ODATV ÇEVİRİ

Binlerce tanınmış sanatçı ve küratörün, Filistinlilerle dayanışmayı ifade eden ve Gazze’de ateşkesi destekleyen ve Artforum dergisinde 19 Ekim’de yayınlanan açık mektubu imzalamasının ardından, halkın tepkisi hızlı oldu. Ertesi gün dergi, önde gelen galericilerin imzaladığı, orijinal mektubu “tek taraflı” olmakla suçlayan bir kamuoyu yanıtı yayınladı.

Ancak perde arkasında, sanat dünyasının kültürel ve parasal gidişatını kontrol eden güçlü sanat satıcıları ve galericiler, mektupta yer alan en büyük isimlerden bazılarını desteklerini geri çekmeye zorlamak için özel bir kampanya başlattı.

Mektubun yayınlanmasından kısa bir süre sonra, yüksek profilli bir koleksiyoncu ve şu anda iflas etmiş olan Bed Bath & Beyond servetinin varisi Martin Eisenberg, mektuba itirazlarını ifade etmek için çalışmalarını desteklediği listedeki ünlü sanat dünyası figürleriyle temasa geçmeye başladı.

Artforum mektupta imzası olan isimlerin milyonlarca dolarlık eserinin sahibi olan Eisenberg, eserlerine sahip olduğu en az dört sanatçıyla temasa geçerek mektupta isimlerinin görülmesinden duyduğu rahatsızlığı iletti.

Üç kaynağa göre, mektubun yayınlanmasından bir hafta sonra, Artforum’un baş editörü David Velasco, Artforum’un ana şirket CEO’su Jay Penske ile bir toplantıya çağırıldı. (Milyarder Roger Penske’nin oğlu Jay, Penske Media Corporation holdingini yönetiyor.) Ve daha gün dolmadan Velasco, altı yıl boyunca yöneticiliğini yaptığı dergiden kovuldu.

Editör asistanı olmaktan baş editör pozisyonuna yükselen Velasco, The Intercept’e şunları söyledi: “Bu dergi 18 yıldır benim hayatımdı ve her şeyimi ona verdim. 18 yıldır dergide olağanüstü işler dışında hiçbir şey yapmadım ve bu üzücü bir gün. Kalbimi kırıyor.”

Velasco, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Her zaman ifade özgürlüğünü ve sanatçıların seslerini savunan bir derginin dış baskılara boyun eğmesi beni hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Mektuba yönelik baskı kampanyası, Filistinliler adına seslerini yükselten yazarların, aktivistlerin ve öğrencilerin karşılaştığı tepki dalgasını yansıtıyor. İsrail adına lobi faaliyeti yürüten sağcı grupların yanı sıra önde gelen kurumlara ve çeşitli diğer varlıklı çıkar gruplarına bağış yapanlar, açık mektupları kınıyor ve imzacı listelerini kültürel, profesyonel ve akademik alanlardaki kara listeler olarak kullanıyor.

Önde gelen uluslararası sanat yayınlarından biri olan Artforum, Gazze’ye insani yardım, savaş suçlarının hesap verilmesi ve sivillere yönelik şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulunan mektubu 19 Ekim’de yayınladı. Artforum tarafından sipariş edilmeyen veya taslağı hazırlanmayan, ancak derginin web sitesinde ve e-flux gibi diğer yayınlarda yayınlanan mektup, Filistin topraklarının işgalini kınadı ve barış çağrısıyla taleplerini yineledi.

İmzacılar, “Görevi ifade özgürlüğünü korumak, eğitimi, toplumu ve yaratıcılığı teşvik etmek olan sanat kuruluşları ve kurumlarının aynı zamanda yaşam özgürlüğünü ve temel varoluş hakkını da savunduklarına inanıyoruz. Sizleri, hayatta ve sanatta yeri olmayan insanlık dışı davranışları reddetmeye ve hükümetlerimizden ateşkes çağrısı yapmalarını kamuoyuna talep etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yayıncılar Danielle McConnell ve Kate Koza, Velasco’nun kovulduğu haberi gelmeden önce Artforum web sitesindeki bir gönderide, mektubun yayınlanmasının “Artforum’un editoryal süreciyle tutarlı olmadığını” yazdılar. Ardından “Açık mektup, derginin son derece hassas ve karmaşık jeopolitik koşullarla ilgili bir açıklaması olarak geniş çapta yanlış yorumlandı” diye yazdı. “Mektubun, derginin konumunu yansıtacak şekilde yanlış yorumlanması, okuyucularımız ve topluluğumuz arasında büyük bir üzüntüye yol açtı ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz.” açıklamasında bulundular.

TERS TEPKİ

Mektubu eleştirenler, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısından (çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.400 İsraillinin öldürüldüğü) bahsetmemesinin saldırgan ve bazılarına göre antisemitik olduğunu söyledi. Mektubun yayınlanmasından dört gün sonra Artforum, mektubu düzenleyenlerin tüm sivil yaşamının kaybını kınadıklarını yineleyen bir güncelleme yayınladı ve 7 Ekim’deki “korkunç katliamlardan duyulan tiksintiyi paylaştıklarını” ekledi.

Orijinal mektubun yayınlanmasının ertesi günü Artforum’da yayınlanan yanıt üç etkili galeri sahibi tarafından imzalandı: Dominique Lévy, Brett Gorvy ve Amalia Dayan.

Galericiler eleştirilerinde şunları yazdı:

“Geçtiğimiz günlerde Artforum’da yayınlanan ve devam eden kitlesel rehine acil durumunu, tarihsel bağlamı ve Yahudi tarihinde Holokost’tan bu yana en kanlı gün olan 7 Ekim 2023’te İsrail’de işlenen zulmü kabul etmeyen açık mektuptan rahatsızız.

İsrail ve Gazze’deki her türlü şiddeti kınıyoruz ve yaşanan insani krizden derin kaygı duyuyoruz. Biz (Dominique Lévy, Brett Gorvy, Amalia Dayan) açık mektubu tek taraflı görüşü nedeniyle kınıyoruz. İlgili karmaşıklıkların daha iyi anlaşılmasına yol açabilecek söylemi teşvik etmeyi umuyoruz. Yakında barışa tanık olalım.”

Yanıt mektubunun yazarları – New York, Londra, Paris ve Hong Kong’da galeri alanları ve ofisleri bulunan Lévy Gorvy Dayan’ın ortak yöneticileri – dünyanın en üretken ve en yüksek hasılat yapan sanatçılarından bazılarının küratörlüğünü yapıyor. (Dayan, 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında ülke ordusuna Amerikan donanma gemisi USS Liberty’ye saldırı emrini verdiği iddia edilen İsrailli siyasetçi ve askeri komutan Moşe Dayan’ın torunu)

Lévy Gorvy Dayan bir dizi galeriden daha fazlası; Girişim, New York Times tarafından “sanatçılar ve koleksiyonerler için tek adresli mağaza” olarak tanımlanan, sanatçıları temsil eden, sergiler ve müzayede satışları düzenleyen ve koleksiyonculara danışmanlık yapan güçlü bir konsorsiyum. Lévy, 2021’de Financial Times’a “Sanatın özgürlük ve temiz hava olduğunu hissederek büyüdüm.” dedi ve galericilerle temsilcilerin sanatçıları “tamamen kontrol ettiğine” inanmadığını söyledi.

Artforum’un ana şirketi olan Penske Media Corporation, 2018 yılında Suudi Arabistan’ın kamu yatırım fonuna 200 milyon dolarlık hisse satmasıyla eleştirilere maruz kalmıştı. Aynı yıl, Washington Post gazetecisi Cemal Kaşıkçı, Suudi’nin fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın emriyle vahşice öldürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir